| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Dark_Jeanne
Status: Offline
|
Posted: Sat Sep 06, 2008 5:11 pm Post subject: Re: Gerçekten Düşündüğümüz İçin mi Varız? |
|
|
| edlynna wrote (View Post): | | Benim düşlerim, amaçlarım var. Somut varlığımla birleşen soyut bir yanım var. Bedenim ve ruhum var. |
O zaman düşünen beden değil ruhtur. Buna katılıyor musun? Açıkçası merak ediyorum...
| edlynna wrote (View Post): |
Benim düşlerim, amaçlarım var. |
Düşleri ve amaçları olmayan insanlar da var.
Bence sen soyut varlığınla soyut bir yorum yapmışsın. Temeli ruha dayanıyor.
Peki ruh var mıdır?
[ Burda dini açıdan karşı çıkacak insanlar olacaktır. Ama bu felsefi bir tartışma olduğu için her konuya değinmek lazım. ]
Bilimsel bir açıklama istiyorum bu konuda. (: |
sen ;
en sevdiğim masalımın tek aşkısın."ve sonsuza kadar mutlu olmak istediğim.."
herşeyim.. |
|
| Back to top |
|
 |
ErgoProxy Site Yöneticisi

|
Posted: Sat Sep 06, 2008 5:29 pm Post subject: Re: Gerçekten Düşündüğümüz İçin mi Varız? |
|
|
| Dark_Jeanne wrote (View Post): |
Peki ruh var mıdır?
[ Burda dini açıdan karşı çıkacak insanlar olacaktır. Ama bu felsefi bir tartışma olduğu için her konuya değinmek lazım. ]
hele ki böyle zor bir konuda bilimsel açıklamayı ealliyiz.biz de değilde google.com un derinliklerinde aramanı öneririm çünkü daha elle tutulur güzel kaynaklara ulaşabilirsin burada kendi içinde çelişen cümlelerden başka birşey yok en azından okuduğum kadarıyla.
bilimsel açıklamayı ruhun olup olmadığına karşı istemişsin. hiç bir yorum yapamam sadece tek bir fikrim var. bildiğin gibi ruh ile ilgili bilimsel yollarla yapılan bir çok araştırma var. şuanda aklıma şu 21gram olayı geliyor( tabi eğer bunu yapan bilim insanlarıysa, öyle hatırlıyorum öyle değilse kusura bakmayın. ). bilimle içiçe olan insanlar ruhun olduğunu ıspatlamaya çalıştıklarına göre ( defalarca denediklerine göre ) demek ki ruhun varlığından %90 %95 eminler deneylere dayandırmak istiyorlar ama. bu konuda dediğim gibi google ı kullan bence . |
|
|
| Back to top |
|
 |
Dark_Jeanne
|
Posted: Sat Sep 06, 2008 5:49 pm Post subject: Re: Gerçekten Düşündüğümüz İçin mi Varız? |
|
|
| ErgoProxy wrote (View Post): | | Dark_Jeanne wrote (View Post): |
Peki ruh var mıdır?
hele ki böyle zor bir konuda bilimsel açıklamayı ealliyiz.biz de değilde google.com un derinliklerinde aramanı öneririm çünkü daha elle tutulur güzel kaynaklara ulaşabilirsin burada kendi içinde çelişen cümlelerden başka birşey yok en azından okuduğum kadarıyla.
bilimsel açıklamayı ruhun olup olmadığına karşı istemişsin. hiç bir yorum yapamam sadece tek bir fikrim var. bildiğin gibi ruh ile ilgili bilimsel yollarla yapılan bir çok araştırma var. şuanda aklıma şu 21gram olayı geliyor( tabi eğer bunu yapan bilim insanlarıysa, öyle hatırlıyorum öyle değilse kusura bakmayın. ). bilimle içiçe olan insanlar ruhun olduğunu ıspatlamaya çalıştıklarına göre ( defalarca denediklerine göre ) demek ki ruhun varlığından %90 %95 eminler deneylere dayandırmak istiyorlar ama. bu konuda dediğim gibi google ı kullan bence . |
Burda amacım onun araştırmasıydı aslında. Kendim için de bir bilgi istemedim desem yalan olur.
Aslında "düşünen, düşleyen ruhtur" gibi bir mantık gördüm. Eğer yanlış okumadıysam.. Ruhu kanıtlamasını isterken; "bedenim ve ruhum var" cümlesini sorgulamasını istemiştim. |
sen ;
herşeyim.. |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
ErgoProxy Site Yöneticisi

|
Posted: Sat Sep 06, 2008 6:06 pm Post subject: Re: Gerçekten Düşündüğümüz İçin mi Varız? |
|
|
| hmmm demek ona yönelik birşeydi. arkadaşım kırık dökük enkaz halindeki hipotezlerinizi yarıştırmayı bırakın. geçerli bilgileri öğrenip ondan sonra yapın yarışınızı. |
|
|
| Back to top |
|
 |
Dark_Jeanne
|
Posted: Sat Sep 06, 2008 6:10 pm Post subject: Re: Gerçekten Düşündüğümüz İçin mi Varız? |
|
|
| Bence her düşüncenin sorgulanmaya hakkı vardır. |
sen ;
herşeyim.. |
|
| Back to top |
|
 |
JigSaw
|
Posted: Sat Sep 06, 2008 8:12 pm Post subject: Re: Gerçekten Düşündüğümüz İçin mi Varız? |
|
|
aslında descartes demek istediği,ispatlamak istediği bu değil...
descartes her türlü araştırmaya temel olacak bir çıkış noktası aramakta. Bu sözünde masanın düşündüğü için olduğunu anlatmak istemiyor,yanlış anlaşılmış.
descartes diğer doğruları bulmak için mutlaka bir doğrunın temel alınması gerektiğini düşünmekteydi.bu yüzden ters bir uyguamayla her şeyden şüphe ederek doğruya ulaşmak istedi. ta ki o an düşünmekte olduğundan şüphe duyamıyacağını anlayana kadar. Böylece her türlü doğruya kaynaklık edecek bir teorem bulmuş oldu. Burdaki amaç varlıkları sorgulamak değil yani... |
|
|
| Back to top |
|
 |
|
|
elfbyl
|
Posted: Sun Sep 07, 2008 5:30 pm Post subject: Re: Gerçekten Düşündüğümüz İçin mi Varız? |
|
|
| benim bu sözden anladığım somut olarak düşündüğümüz için varız düşünmeyen şeyler aslında yoktur şeklinde değil.. bence insanı diğer varlıklardan ayıran şey düşünmesi olduğu için düşünmeyen bi insanın varlığı ve yokluğu arasında bir fark yoktur (zaten her insan mutlaka düşünür insanın düşünmemesi imkansızdır) descartes te düşünüyorum öyleyse insan olarak bi varlığım var demek istiyordur heralde :S |
|
|
| Back to top |
|
 |
rock_hzl Site Moderatörü

|
Posted: Fri Sep 11, 2009 4:42 am Post subject: Re: Gerçekten Düşündüğümüz İçin mi Varız? |
|
|
varsam varımdır işte şeklinde değiştirelim onu
düşünüyorsam kendi varlığımı hissetmiş olurum o şekilde varım diyebilirim masa sandalye varlıklarının farkında mıdır ki
konuyu hortlatmak gibi olmasın ama  |
insanın her istediği olsaydı çoğunuz çoktan ölmüştünüz.... ((: |
|
| Back to top |
|
 |
ZlordZeX
|
Posted: Fri Sep 11, 2009 8:16 am Post subject: Re: Gerçekten Düşündüğümüz İçin mi Varız? |
|
|
| a-b=0 ise a ile b aynı olabilir dimi hazal |
|
|
| Back to top |
|
 |
|
|
rock_hzl Site Moderatörü

|
Posted: Mon Sep 14, 2009 6:56 am Post subject: Re: Gerçekten Düşündüğümüz İçin mi Varız? |
|
|
ya onu sokma buraya matematik kafa bulandırır  |
insanın her istediği olsaydı çoğunuz çoktan ölmüştünüz.... ((: |
|
| Back to top |
|
 |
Ecs

|
Posted: Wed Feb 10, 2010 3:43 pm Post subject: Re: Gerçekten Düşündüğümüz İçin mi Varız? |
|
|
| JigSaw wrote (View Post): | aslında descartes demek istediği,ispatlamak istediği bu değil...
descartes her türlü araştırmaya temel olacak bir çıkış noktası aramakta. Bu sözünde masanın düşündüğü için olduğunu anlatmak istemiyor,yanlış anlaşılmış.
descartes diğer doğruları bulmak için mutlaka bir doğrunın temel alınması gerektiğini düşünmekteydi.bu yüzden ters bir uyguamayla her şeyden şüphe ederek doğruya ulaşmak istedi. ta ki o an düşünmekte olduğundan şüphe duyamıyacağını anlayana kadar. Böylece her türlü doğruya kaynaklık edecek bir teorem bulmuş oldu. Burdaki amaç varlıkları sorgulamak değil yani... |
başlığı gördüğüm anda böyle bir açıklamanın olmasını ummuştum. iyi olmuş. çünkü yabancı dillerde söylenmiş bir çok söz, Türkçeye çevrilirken anlamından kayabiliyor. Fransa Kraliçesinin pasta olayı geldi aklıma.
insanların diğer varlıklardan farklı yanları olduğu çok açık. düşünebilme yeteneği, iradesi ve bilinci bedenle ilgili olmayan kavramlardır bence ama bunu ruh olarak adlandırmak ne derece doğrudur bilmiyorum. |
|
|
| Back to top |
|
 |
|